Teaching MCQ-02

FontSize

1. It is easier to predict ................ on the basis of aptitude testing than success in an occupation.
(A) Failure
(B) Temperament
(C) Interest
(D) Adjustment
Ans : (A)

2. Frustration for the motives causes—
(A) Inferiority
(B) Anxiety
(C) Inefficiency
(D) Behaviour disorder
Ans : (D)

3. The teacher who has developed an interest in teaching—
(A) Studies problems of student behaviour
(B) Compares different types of tests
(C) Refuses to be guided by the rules of thumb
(D) Cannot deal with children effectively
Ans : (A)

4. The teacher who can apply the principles of Educational Psychology—
(A) Has pride in the teaching profession
(B) Can provide readymade solutions
(C) Adjusts his method to suit the needs of individual children
(D) Compares the theories of learning
Ans : (C)

5. Which of the following is an audio-visual aid ?
(A) Radio
(B) Tape-recorder
(C) Television
(D) Projector
Ans : (C)

6. Motives arouse behaviour and direct it towards an/a—
(A) Appropriate goal
(B) Inference
(C) Prediction
(D) None of the rest
Ans : (A)

7. Learning which involves motor organs is called—
(A) Sensory learning
(B) Motor learning
(C) Verbal learning
(D) Sensory-motor learning
Ans : (B)

8. Find the odd one out—
(A) Recall
(B) Recognition
(C) Trace
(D) Remembering
Ans : (C)

9. The problem child is generally one who has—
(A) An unsolved problem
(B) A poor heredity
(C) A poor home environment
(D) A younger brother or sister
Ans : (A)

10. The First Kindergarten was started by—
(A) Friedrich Froebel
(B) Benjamin Franklin
(C) Johann Pestalozzi
(D) De Witt Clinton
Ans : (A)

11.Rousseau’s major contribution to modern education was the—
(A) Kindergarten
(B) Philanthropy
(C) Use of objects in teaching
(D) Philosophy of Naturalism
Ans : (D)

12. Which of the following is most characteristic of a good teacher ?
(A) He sticks to one activity at a time and completes what he starts before starting something else
(B) He is not afraid of losing dignity when he participates in children’s activities
(C) He puts more do’s than don’ts in his comments to children
(D) He remains objective and impersonal at all times
Ans : (C)

18. A prime requisite for one who enters the teaching profession is—
(A) An IQ of over 125
(B) Public speaking ability
(C) Good health
(D) Extra income
Ans : (C)

14. There is an intimate relationship between the—
(A) Teachers and Educationists
(B) Planned and unplanned School Learning
(C) School and Society
(D) Parents and Children’s Thinking
Ans : (C)

15. Four conditions that must exist in a classroom before any motivational strategies can be successful—
(A) The teacher must be a supportive person
(B) The classroom must be disorganized
(C) The tasks set for students must not be authentic
(D) Constant disruption in class
Ans : (A)

16. The students of today are—
(A) Careless and negligent
(B) Not devoted to studies
(C) Dedicated to studies
(D) Of sharp mind
Ans : (D)

17. Government Policy on Education regards Education a unique—
(A) Consumption
(B) Investment
(C) Source of income
(D) Expenditure
Ans : (B)

18. Motivation is the release of ................ by proceeding towards a goal.
(A) Pride
(B) Tension
(C) Knowledge
(D) Power
Ans : (B)

19. Helping people in the neighbourhood to solve behavioural problems is in the purview of—
(A) Community Psychology
(B) Neighbourhood Psychology
(C) Genetic Psychology
(D) Developmental Psychology
Ans : (A)

20. Nature and Nurture refer to—
(A) Internal and External Environment
(B) Temperament and character
(C) Physical features and temperament
(D) Heredity and Environment
Ans : (D)

21. Acquisition of information and knowledge is—
(A) Ability to learn
(B) Ability to adjust
(C) Ability to memorise
(D) None of the rest
Ans : (A)

22. Motivation should be followed by—
(A) Reward
(B) Reproof
(C) Knowledge of result
(D) Incentive
Ans : (A)

23. The motivated teacher will have following attributes—
(A) Unrealistic level of Aspiration
(B) Goal-directed behaviour
(C) Dissatisfaction
(D) Deprivation of needs
Ans : (B)

24. The teacher should promote—
(A) Anxiety among the students to complete the syllabus in a hurry
(B) Harassing the students for completing the work
(C) Encouraging interactive communication among students
(D) Punishment to a student whenever he puts a question
Ans : (C)

25.Teachers and parents give more importance to the development of intelligence among students as it facilitates—
(A) Academic achievement and social respectability
(B) Less risk taking behaviour
(C) Dependence behaviour
(D) Obedient behaviour
Ans : (A)


Please Donate






RSS Feeds

SiteTranslation



Copyright © 2022 ashkerala.com. All Rights Reserved.
Google+ Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech