Current Affairs-1

FontSize
1. Name the freedom fighter with picture of whom Rs.5 coin would be introduced by RBI.
Ans. Bhagat Singh
 
2. Name the news search engine introduced by Rediff.com
Ans. Relatime News Search
 
3. Tiger brand is associated with which company?
Ans. Britannia
 
4. Name the cricketer who was honoured with lifetime membership of the Sydney Cricket Ground.
Ans. Sachin Tendulkar
 
5. Which country has been ranked as the world’s richest country in the list compiled by US magazine Forbes?
Ans. Qatar
 
6. Which country did India beat to qualify for London Olympics men’s hockey 2012?
Ans. France
 
7. Name the service that is to be launched by Times Group to enable viewers to watch movies and TV shows online.
Ans. BoxTV.com
 
8. Name the football player who led India to the gold in the inaugural Asian Games in New Delhi who passed away recently.
Ans. Sailendra Nath Manna
 
9. Who won the Allan Border medal (Australia cricketer of the year) award 2012?
Ans. Michael Clarke
 
10. Which west Asian country approved for new constitution recently?
Ans. Syria
 
11. Which model of Nokia phone has been built with 41-megapixel sensor camera?
Ans. Nokia 808 Pureview camera phone
 
12. Name the digital music store launched by flipkart.com.
Ans. Flyte
 
13. Name the online property search portal launched by HDFC in Kolkata
Ans. HDFC Red
 
14. Name the application launched by Vigyan Prasar and IGNOU as a free SMS service for mobile users that delivers content on science and related areas.
Ans. Science@Mobile
 
15. Name the Kerala-based UAE business magnate who was awarded with Interfaith Harmony Award at Kuala Lumpur.
Ans. M.A.Yusuf Ali
 
16. Which country has India agreed ‘in-principle’ to the participation in hydro power-projects in the North-East?
Ans. Bangladesh
 
17. Name the Tech-savvy state which set a record by winning the National Tourism Award for its website for 5th time in last 10 years.
Ans. Kerala
 
18. Who has been appointed as brand ambassador of fruit drink maker rasna?
Ans. Genelia D’souza
 
19. Name the book which is set to be launched by model-turned-actress Diana Hayden.
Ans. A Beautiful Truth
 
20. Who has been awarded the Pritzker Architecture Prize considered as Nobel prize in Architecture?
Ans. Wang Shu

21. Which railway station became the first railway network to offer BluFi, a combination of Bluetooth and WiFi to provide information to passengers?
Ans. Bangalore City Railway Station
 
22. Name the Indian golfer who qualified for The Open Championship to be played in July at the Royal Lytham St Annes.
Ans. Anirban Lahiri
 
23. Which state bagged the second best national award in the Comprehensive Development of Tourism category?
Ans. Rajasthan
 
24. Name the men’s mixed doubles winner of the ATP Dubai Open 2012.
Ans. Mahesh Bhupathi and Rohan Bopanna
 
25. Who won the men’s singles of ATP Dubai Open 2012?
Ans. Roger Federer
 
26. Name the Indian American filmmaker who won the ’2012 Rising Star Award’ for his feature film ’9 Eleven’ at the Canada International Film Festival.
Ans. Manan Singh Katohora
 
27. Who has been elected as Russian President recently?
Ans. Vladimir Putin
 
28. Name of Taslima Nasreen’s autobiography?
Ans. Nirbasan
 
29. Who is World’s shortest man as per recent Guinness World Records ?
Ans. 72-year old Chandra Bahadur Dangi of Nepal
 
30. Name the Romanian Prime Minister who quit recently.
Ans. Emil Boc
 
31. Name the Maldives President who was appointed after Mohamed Nasheed quit.
Ans. Mohammad Waheed Hassan
 
32. Which singer is launching her own social networking website exclusively for her fans?
Ans. Lady Gaga [www.littlemonsters.com]
 
33. Which country released world’s highest resolution lunar images taken by its 2nd moon orbiter, Chang’e-2?
Ans. China
 
34. Who was honoured with Lata Mangehkar award by the Madhya Pradesh government recently?
Ans. Rajesh Roshan
 
35. Why zebras have black and white stripes (recently solved mystery)?
Ans. To keep blood-sucking files away
 
36. Who was honoured with a posthumous Grammy award for his contributions to the music industry in area other than performance?
Ans. Steve Jobs

Please Donate






RSS Feeds

SiteTranslation



Copyright © 2023 ashkerala.com. All Rights Reserved.
Google+ Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech